Varför föser tv sina tv-tittare till Play?

I går körde TV4 i Nyheterna ett utmärkt reportage om två kvinnor som drabbats av mordvågen. Den enes dotter och den andres bror mördades. Inslagen var utdrag ur en dokumentär på TV4 Play som vi inte fick se direkt i tv. I stället hänvisades vi till TV4 Play! Märkligt. Varför?
Play är en fantastisk innovation i både SVT och TV4. Det finns dock problem med kanalernas extremt hårda satsningar på att fösa över tittarna till Play från det linjära tittandet.
För det första formligen dränks vi numera i reklam för Play, både i ”reklamfria” SVT och TV4. Detta samtidigt med mängder av reklaminslag även för program som sänds i det gamla vanliga marknätet.
Jag tycker det börjar likna hjärntvätt.
När man sett kanske fem eller tio trailers för en serie eller ett enskilt program så blir i vart fall jag så less på alltihop så att jag inte ens ids kolla in sändningen då den kommer.
Varför denna bombmatta av rörig och ibland obegriplig reklam för tv-program, inte sällan även för sådana som varenda tittare redan vet allt om? Vem behöver påminnas om Allsång på Skansen eller filmerna om Beck?
Det där med reklamen för Play väcker också många frågor. Varför fick vi inte se dokumentären om de mordrabbade kvinnorna i direktsändning i TV4 utan, tydligen, bara på Play? Eller har jag missat sändningen? Eller ska programmet sändas senare?
SVT och TV4 sviker på detta sätt allt oftare sina äldsta tittare, säg 70+. De flesta däröver är nog inte så roade av att kolla in program på Play i sina mobiler eller försöka få över sändningen tekniskt till sin tv. Om de ens har en tv som klarar det.
Det har jag. Tre stycken. Ändå är jag inte road av att söka på Play i min smartaste tv där sorteringen är värdelös. Eller trixa med att casta bilden från mobilen till mina andra två tv-apparater. Och varför måste jag logga in på TV4 Play då kanalen är fri att titta på? Krångel, krångel.
Play är en fantastisk uppfinning. Jag satt själv i juryn för Årets Medieamazon då dess skapare Lena Glaser fick priset just för SVT Play. Ett självklart val.
Nu är jag mer undrande över hur Play används. Som arkiv är Play suveränt. Som ersättning för linjära tv-sändningr är det mer tveksamt, särskilt för äldre. Kanalerna är ju numera fyllda av repriser, så det kan ju inte handla om platsbrist för sändningar.
Man kan ana vittringen av Mittmedias fiasko då koncernen gick alldeles för fort fram i sin digitalisering av tidningarna. Ända till konkursens rand.
Hoppas inte SVT och TV4 är på väg att göra samma misstag.
Anm. Transparens, jag känner flera personer i företagsledningen för både SVT och TV4.
Texten läggs också ut på min sida på Facebook.

Publicerat

av