(V) kan lägga ner Gävles flygplats i krigets Europa?

( Politik, Gävle flygplats, Nato)

Vänsterpartiet (V) har sina solkiga ideologiska rötter i Lenins och Stalins kommunistiska Sovjet. Nu låter Gävle kommun det partiet lägga ner Gävles flygplats, mitt under ett brinnande krig i Europa där Putin drivs av sjuka drömmar om att återupprätta det ryska imperiet!
Detta sedan en utredning beställd av kommunen funnit att en flygplats inte kan fungera tillsammans med en solcellspark och en kraftledning byggd över landningsbanan! Det borde man väl kunnat fatta utan att ens tillsätta en utredning som därför måste ses som ett rent beställningsjobb av majoriteten för att nå sina syften.
Bakgrunden är att socialdemokraterna med kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S) länge obegripligt nog velat bli av med flygplatsen. Hon har dessutom redan hävdat att den inte finns eftersom kommunen redan rent byråkratiskt besämt så.
Den finns dock rent fysiskt där i Rörberg, med landningsbana, hangar, terminal och flygledartorn. Allt dock i malpåse på grund av kommunens hårda agerande som helt tydligt styrts av prestigebehov och maktfullkomlighet.
Landningsbanan är, om jag fattat rätt, ovanligt lång jämfört med andra lokala flygplatser i Sverige. Ett engelskt flygbolag hyrde därför tidigare in sig på flygplatsen för att låta piloter i sina största flygplan träna start och landning på Gävles flygplats.
Bland annat därför kan man anta att detta flygfält kan lämpa sig väl för större militära transportplan. Behovet kan också antas öka i och med Sveriges inträde i Nato och dess behov av flygplatser och militära baser.
Detta dessutom i ett område med en av Sveriges absolut viktigaste hamnar vid Fredriksskans och tunga industrier. Som Sandvik, Billerud och Stora Enso.
Men sådana bedömningar bryr sig den politiska majoriteten med Wiklund Lång i spetsen inte om. Det är naturligtvis också i första hand ett nationellt intresse sådana ställningstaganden handlar om. Och det är naturligtvis också försvarsmakten som i första hand borde agera.
På den kanten har de dock ganska mycket att tänka på när både vår överbefälhavare och regeringen har flaggat tydligt för ett krigshot från Ryssland mot Sverige. Finns det någon som tror att de har fel?
Knappast. Då är det ofattbart och upprörande att Gävles ledande politiker inte tar hänsyn till situationen. De borde tänka lite själva i ett läge där både kommuner och regioner uppmanats att engagera dig även för landets militära och civila försvar.
Flygplatsen har ju även därutöver spelat en viktig roll för brandflyg, lantmäteriflyg, transporter för sjukvården, polisen, sportflyget och andra verksamheter innan dessa successivt och systematiskt fördrivits från flygplatsen av Gävle kommun med avsikten att bädda för en nedläggning.
”Energin måste ha företräde” säger Åsa Wiklund Lång och manövrerar frågan mot en solcellspark. Men sådana behöver absolut inte byggas på ett befintligt flygfält; det finns gott om mark på många håll i kommunen. Och kraftledningen hon vill se byggd rakt över landningsbanan till multinationella Microsoft kan grävas ner eller dras runt flygplatsen, men det låtsas inte den politiska majoriteten om.
Det sorgliga partipolitiskt sett för liberalt sinnade människor är att Liberalerna av någon obegriplig anledning efter valet övergett det borgerliga blocket och nu har ett kommunalråd som sitter i socialdemokraternas knä och njuter i maktens korridorer. Och vill lägga ner flygplatsen. Vad ska då liberaler rösta på i nästa val?
Hela situationen beror således på att majoriteten för en nedläggning samlar 30 röster i fullmäktige. Oppositionen mot förslaget, med bland annat majoritetens fritänkare Kristdemokraterna, vill bevara flygplatsen. Den får också ihop 30 röster enligt Gefle Dagblad.
Lenins och Stalins tidigare supportrar inom Vänsterpartiet fäller därmed avgörandet med sina fem röster. Deras kommunalråd Maritha Johansson (v) säger att partiet ”inte vill ha någon flygplats” i Gävle.
Om den ska räddas i en kommande omröstning måste någon eller några med kurage inom majoritetspartierna tänka själva och rösta emot förslaget. Så blir det sannolikt tyvärr inte.
I så fall läggs den befintliga flygplatsen ner. Det är ett dyrt, farligt och irreparabelt beslut som kan bli ett mycket tungt ansvar att bära för politikerna i majoriteten när vi möter framtidens utmaningar, kanske tidigare än vad någon trott.

Anm. Texten är också publicerad på min sida på Facebook.

Publicerat

av