Stjärne från SR och UNT via SVT till Nobelstiftelsen

Hanna Stjärne  går till ett nytt toppjobb efter tio år på Sveriges Television, SVT. Som headhunter rekryterade jag henne 2011 till Upsala Nya Tidning, UNT, som  chefredaktör, utgivare och vd. Ett toppjobb då, men ändå tidigt på en suverän karriär i mediernas värld.
Hon kom till UNT från Sveriges Radio där hon jobbade med bolagets framtidsutredning. Hon hade bara jobbat med radio tidigare, aldrig på en tidning. Det oroade nog en del på UNT, men gick som historien visar bra trots att hon nog aldrig sett en typometer.
UNT var förr nog den lugnaste och mest bekväma tidningen att vara chef för. Tidningen hade stora resurser jämfört med andra tidningar, dubbelt så många medarbetare som till exempel Gefle Dagblad, 130 journalister mot GD:s 65 när jag slutade där 2005.
Hanna Stjärnes företrädare på UNT, Lars Nilsson sa en gång till mig att det viktigaste för en redaktör på UNT var att man kunde bära upp en snygg frack. Detta till universitetets och landshövdingens tätt förekommande mottagningar, akademiska högtider och middagar.
Hanna Stjärne fick nog fylla på garderoben med långklänningar, men annars blev det också allt tuffare även på UNT under hennes tid.  Det var då det började hända grejer på tidningen med sin nya huvudägare,  NTM Media. Koncerntänket, sparpaketen och digitaliseringen hann till sist ifatt även den legendariske gamle redaktören ”Koftans” välmående UNT.
Lite stökigare än förr på UNT, men på SVT hamnade Hanna Stjärne ändå på ett betydligt tuffare jobb när hon blev vd för alla svenskars television. Hon hade aldrig jobbat med tv och kom nu till en jättestor arbetsplats med ibland jobbiga egotrippade stjärnor.
Stjärne förstärkte tv-ledningen med en stark partner. Det blev hennes efterträdare på UNT, Charlotta Friborg. Henne har jag också tidigare rekryterat till Corren som chefredaktör och vd. Hon jobbade då på en konsultbyrå efter att, konstigt nog, ha valts bort av DN:s då nye chef Gunilla Herlitz. Flera på DN fick röra på sig eftersom Herlitz ville bygga sitt eget lag.
Från Corren flyttade ägaren NTM och dess koncernchef Lennart Foss senare Charlotta Friborg till UNT efter Hanna Stjärne. Katten på råttan… Nu lämnar även Friborg SVT för ett jobb i ledningen på Sveriges Radio.
På SVT har Hanna Stjärne haft runt sex miljarder kronor per år i kassan från skattebetalarna. Enormt mycket pengar, men ändå alltid för lågtanslag enligt högre chefer och lägre kvartsbasar i en rätt bortskämd organisation.
Hanna Stjärne har också fått värja sig emot hennes tidigare kolleger inom Tidningsutgivarna, TU. Därifrån har det kommit sur kritik mot SVT om vad SVT ”får” göra eller ej. Jag håller i detta definitivt på Hanna Stjärne och SVT. Publicister ska inte försöka förbjuda publiceringar vilket TU otroligt nog vill göra för SVT på nätet.
Ovanpå detta även allt oftare politiskt skakigt kring det indirekt statligt ägda bolaget SVT. Public service ifrågasätts allt mer, inte minst av  Sverigedemokraterna, SD, ständigt på hugget mot SVT.
Därtill terrorhot mot företaget, mordhot mot den ensamma mamman Hanna med sin dotter, åtta år gammal 2014. Livvakterna hängde på ända ner i tvättstugan.
Tio år är en väldigt lång tid på ett så tufft jobb. Hanna Stjärne har klarat det alldeles utmärkt trots att Johan Croneman i DN var skeptisk till henne redan första dagen på SVT. Nu kan hon stolt gå vidare.
Jag ska medge att även jag känner mig lite stolt över att som headhunter ha fått vara med och bädda för Hanna Stjärnes, Charlotta Friborgs och nära 50 andra kollegers karriärer. Två av dem här nämnda, ingen glömd.
Nu går Hanna Stjärne välförtjänt till toppjobbens toppjobb som vd för  Nobelstiftelsen. Där lär det inte bli några sparpaket, men kanske lite tugg hit och dit om SD ska och vill gå på festernas fest eller ej.
Hanna Stjärnes fina långklänningar kommer hur som helst på nytt mycket väl till pass. Hanna Stjärne kommer garanterat att vara där på Nobelfesten. Roligare jobb än att sitta på Mellon, om ni frågar mig.

Anm. Texten publicerad även på min sida på Facebook. transparens – jag känner Stjärne, Friborg, Nilsson, Foss och många på TU i polemiken med SVT.

Publicerat

av