Skurkar I Marbella och skurkaktigt på ICA Banken

(Samhälle, medier, banker och skurkar)

Idag fick jag ett brev från ICA Banken om att jag övertrasserat en kredit. En kredit som jag inte utnyttjat! Ica har år efter år belastat krediten med ränta utan att jag haft det klart för mig. Inte förrän den senaste räntan medförde en övertrassering.
Detta samtidigt som bankerna uppmärksammas för sina stötande miljardvinster. Och samtidigt som Uppdrag granskning med sitt märkliga program om nätskurkarna fått fart på statsministern.
Det känns onekligen lite stötande att reportrar sitter bredvid skurkarna i Marbella när de blåser pensionärer på pengar. Och låter dem vara anonyma och bre ut sig som om de vore legala affärsmän.
Samtidigt har vi tack vare reportaget fått en unik inblick i hur skurkarna genomför sina bedrägerier. Onekligen en knepig publicistisk fråga att fundera över, till exempel för juryn som delar ut Stora Journalistpriset…
Skojare finns dock på närmare håll än i Marbella, till exempel i de svenska bankerna. Jag har haft mitt ICA-kort och konto i decennier. ICA har ett mycket märkligt system med två konton, ett ”fakturakonto” med en kredit på 50.000 kronor samt ett ”direktkonto”.
Den stora krediten kostar inget om den inte utnyttjas. Tror jag. Direktkontot har jag själv tydligen för länge sedan obegripligt nog sökt en kredit på. Den är, fick jag veta idag, på 20.000 kronor.
Den har jag mig veterligen aldrig använt, men det har Ica!

När jag handlat med mitt kort i en ICA-butik har ICA valt att belasta den krediten med köpet i stället för att fakturera mig. Sådana köp har jag gjort sällan, senast i november.
Om jag däremot beställer hem mat, vilket jag oftast gör, belastas det så kallade fakturakontot. Och då får jag i vanlig ordning en faktura.
Jag har således trott att jag inte ens utnyttjat krediten på direktkontot, utan att jag betalat allt fortlöpande. Men ICA har valt att låta en skuld växa på direktkontots kredit med vissa köp. Och ränta!
En koll idag av kundtjänst visade att någon hundralapps ränta per månad nu sedan 2022 var uppe i 5875,04 kronor. Utan meddelande eller varning till mig. Och nu till sist övertrassering på grund av ett räntepåslag. Först då fick jag ett meddelande om skulden.
Så här har min skuld utvecklats utan att jag haft koll på det, bortsett från kreditavgifterna som jag naturligtvis borde ha reagerat på:

Sammanställning av avgifter
Hej Robert!
Tack för ditt samtal.
Här har du hur mycket av din skuld som består av vad.
Kreditavgift: 2063,72 kronor
Erlagd ränta: 5875,04 kronor
Egna transaktioner: 12203,16 kronor
Återkom gärna om du undrar över något.
Vänliga hälsningar
Namn handläggaren

Man har alltid ett egenansvar och i mitt fall borde så vitt jag förstår jag loggat in på ICA och kollat läget på kontot. Men varför skulle jag göra det då jag mig veterligen inte använt krediten? Det var ju ICA, inte jag, som belastade krediten.
Varje månad har jag fått en faktura på runt 30 kronor i kreditavgift. Visst, jag har länge tänkt ringa och be ICA skippa krediten, men har inte tyckt det varit värt besväret med telefonkö eftersom jag ändå inte använt krediten…
En bra kille på ICA-Banken lyckades så småningom i morse få mig att förstå konstruktionen med företagets bollande mellan fakturakonto och direktkonto. Nästan…
Den lösningen får mig att tänka på hårt kritiserade Klarna vars vd eller medarbetare har sagt att en kund som inte betalar är en bra kund, ”för då får vi in straffavgifter”. Men ska Icas bank hålla på med sådana tveksamma affärer?
Jag bad att få avsluta krediten direkt, men det gick inte förrän jag betalat in hela skulden på drygt 20.000 kronor. En snygg råttfälla. Jag bestrider nu de för mig överraskande räntekostnaderna, sannolikt förgäves. Men jag har också direkt betalat in hela skulden för att slippa vidare problem.
Hur jag gör med Ica i framtiden återstår att se, självklart ligger det nära till hands att skippa kort och konto. Vi får se.
Däremot tycker jag detta visar att Uppdrag granskning och andra granskare inte behöver åka till Marbella för att kolla hur skurkarna gör. De kan gärna också kolla varför Ica trixar med olika konton.

Anm. Texten publicerad även på min sida på Facebook.

Skickat från Outlook för Android

Publicerat

av