Säpo varnade mig för journalisten Peter Kadhammar

För 47 år sedan kallades jag upp till Säpos mycket hemliga avdelning på polishuset i Gävle. Idag berättar Peter Kadhammar i Aftonbladet historien om när Säpo ville varna mig – för honom…
Peter Kadhammar är idag en av Sveriges bästa och mest framträdande journalister och författare. En prisad stilist för sina böcker och mångåriga journalistik.
Han har mött och intervjuat en lång rad av de viktigaste, farligaste och bästa människorna och ledarna i världen. Han följde frigörelsen i Polen på nära håll.
Han har varit i mänder av länder och skrivit tuffa, för makthavarna obekväma texter. Kina, USA och snart sagt överallt i världen. Alltid som journalist lockad till oroliga områden. Och därtill rest runt till varenda håla i Sverige där det finns något att berätta föt läsarna.
Karriären började försiktigt på en liten redaktion i Härjedalen om jag minns rätt. Sedan rekryterades han till Gefle Dagblad i Hofors som lokalredaktör. Där vände han upp och ner på bygden.
Polisen ,SKF, kommunledningen och de lokala politikerna fick plötsligt uppleva vad en bra lokal journalistik är för något. Alla var nog inte så glada över det, men läsarna strömmade till.
Peter rekryterades vidare in till huvudredaktionen i Gävle. Där fortsatte han med sina scoop (en nyhet man är ensam om) och sina suveräna reportage. De tillkom oftast på hans eget initiativ. Han jobbade jämt.
Jag minns särskilt hans potatistest. Han ville testa matkedjornas potatis och fick klartecken för detta. Han köpte mängder av potatis och skickade knölarna hit och dit till laboratorier och en rad experter.
Efter publiceringen blev jag direkt uppringd av en man som sa sig var ansvarig för alla grönsaker inom Konsum i Sverige. Jag suckade och samlade kraft inför en utskällning eftersom deras potatis hade blivit totalt sågad i Peters rest.

 • Jag har läst hela testen och det var inte roligt sa han.
 • Jaha, sa jag, vad tråkigt.
 • Jo, men jag vill bara säga att det är en mycket proffsig och bra test Gefle Dagblad gjort. Vår potatis ligger i absoluta botten, men det får vi stå ut med och bli bättre. Tack.
  Redan vid den här tiden bad också Peter att få resa till bl a Polen och den spirande frihetsrörelsen, om jag inte tar fel. Polen ligger ju lite utanför en lokaltidnings bevakningsområde, men jag tror (och hoppas) vi gjorde en hyfsad deal så att han kom iväg.
  Och på den vägen är det än i dag, nu senast med nya boken ”Maos hibiskus”. Den pratade han om på Bokmässan i torsdags.
  Efter hans franträdande i Aftonbladets monter berättade jag för honom samtalet med Säpo för 47 år sedan. Det gjorde jag inte på den tiden eftersom jag inte ville oroa honom, en 25 årig talang som verkligen stackbut. Helt hängiven sitt journalistiska uppdrag, då och nu.
  Där och då kunde, som han själv skriver, hans karriär ha stoppats. Länk till artikeln:
  https://www.aftonbladet.se/a/l3yjQy

Anm Denna text publiceras också på min sida på Facebook

Publicerat

av