Nu har jag fått en ny läkare som jag gillar


Nu har jag äntligen bytt hälsocentral och fått ny läkare. Vi träffades för första gången i förrgår. Jag gillar henne redan. En noggrann och kunnig läkare!

Detta är en stor lättnad för mig efter drygt två år med en st-läkare som faktiskt ställde till med ett helvete för mig, läs Rapport från vården nr 28 (Eller hur man blir rädd för sin läkare) den 24 april 2023 här på Facebook.

Till sist fick jag inte hjälp med till exempel ett PSA-prov. Det kan jag förstå eftersom det är omdiskuterat, men hennes motivering var att hon inte tyckte det var någon idé med ett PSA-prov på mig eftersom ”du är så gammal så att du inte kommer att dö av prostatacancer, utan med prostatacancer!”

Därutöver nekade hon mig en snabbsänka då jag mådde dåligt. På sjukhuset senare samma dag låg den på 135. 

Och så underlät hon att skriva en remiss hon utlovat till en smärtklinik. Med mera. Allt nog på grund av ilska över att jag skrev min Rapport nr 28 på Facebook. (Finns också den 26 april 2023 på denna blogg)

Jag har dragit mig länge för att byta läkare och så att säga börja om från början. Men till slut blev det helt nödvändigt. 

Det är inte heller lätt för min nya läkare att läsa och lyssna in allt om mig. Jag har ju en bunt diagnoser och hinkar i mig ett 20-tal mediciner varje dag. Allt ska hon nu lära sig och se till att recepten rullar på. Hon har fixat massor redan första dygnet.

Och så har hon intervjuat mig. Noggrant. Om allt! Ojoj, tufft, men riktigt bra. Noggrant och engagerat. Helt i min smak.

– Hur mycket dricker du?

– Tja, gärna några glas vin med min särbo.

– Jag vill veta hur många glas.

–  Kanske ett par tre glas.

–  Är det ett glas? Två glas eller tre glas?

–  Oj (tänker febrilt), ok, två glas.

–  Varje dag?

–  Ja.

–   Men det blir 14 glas på en vecka, det är mycket

–   Ja, men särbon kanske bara är här tre dagar.

–   Dricker du något annat?

–   Lite whisky ibland.

–   Hur lite och hur ofta?

Här ingriper censuren med en reklampaus för Systembolaget…

Min nya läkare ställde många frågor en del kolleger till henne drar sig för att ställa. Och hon nöjde sig inte med några halvkvädna visor till svar. Alldeles utmärkt, tycker jag.

Dessutom tyckte jag mig bakom hennes tydlighet och raka frågor redan märka att hon känner en djup empati med sina patienter.

Det har jag inte upplevt på min förra hälsocentral med vare sig min tidigare läkare eller hennes chef under de senaste åren.

Texten publiceras också på min sida på Facebook.

Publicerat

av