Nestius lämnar Bonnier och blir Nestius & Nestius


Häromdagen meddelade Mikael Nestius att han senare i höst slutar som affärsområdeschef för Bonnier News Local. Han lämnar också Bonnier för egen verksamhet, men kommer att biträda Bonnier som konsult. 
Han efterträds av Pia Rehnquist, idag publicistisk chef inom koncernen. Hon tar nu således över ansvaret för både journalistiken och affären i den stora koncernen.

Nestius har gjort ett jättebra jobb och Rehnquist har jag bara hört gott om, men aldrig träffat. Mikael Nestius känner jag professionellt, men inte privat, sedan många år.

Nestius väljer nu att gå I pension från Bonnier, men fortsätter att jobba i flera bolag han driver tillsammans med sin fru Tina Sayed Nestius.  Hon är också journalist med tidigare toppjobb i sitt CV, bland annat på GT, Aftonbladet, LT i Södertälje och på nedlagda City i Göteborg där hon var chefredaktör.

Tina Sayed Nestius driver bland annat en resebyrå, Afrikakompaniet, specialiserad på avancerade resor till och safaris i Afrika där Tina har sina rötter i Nairobi. 

Även Mikael ska nu engagera sig fullt ut i bolaget. De har också ett konsultbolag, Nestius & Nestius, där båda nu tydligen ska gå all in.

Paret kommer efter årsskiftet att bo i Kenya en tid för att, enligt Mikael Nestius, slippa mörkret i Sverige. Det lär nog bli fler perioder under Afrikas himmel…

När Mittmedia med sina runt 30 dagstidningar var mycket nära konkurs och köptes koncernen upp av Bonnier. Mikael Nestius fick omgående en ledande befattning i koncernen. Den utvecklades till rollen som chef för  affärsområdet inom Bonnier News Local, idag med över ett 40-tal tidningar. 

Här kan man snacka om en riktigt inflytelserik person i mediebranschen, men samtidigt något av en doldis. Han har jobbat på effektivt och målinriktat, men aldrig sökt uppmärksamhet för sin egen  person på de röda mattorna i offentligheten. 

Ett proffs utan later och åthävor,  vilket inte är helt ovanligt bland tidningsledare i skilda roller, även inom Bonnier News Local under Nestius. Pia Rehnquist tror jag är rätt lik sin företrädare både som proffs och som person. Jag kan inte påminna mig att hon larvat sig och sökt sig till strålkastarljuset. Snarare en drivande och hårt arbetande redaktör.

Hon har en gedigen bakgrund, bland annat som chefredaktör för Sydsvenskan sedan 2014 och samgåendet med Helsingborgs Dagblad. Dessförinnan var hon redaktionschef på Sydsvenskan.

 Det är ingen tillfällighet att Bonniers och dess koncernledning med vd Anders Eriksson och hans rådgivare, som till exempel Lotta Edling och och Thomas Mattsson föreslagit att mediekoncernens styrelse satsar på henne som den viktigaste spindeln i nätet för en betydande del av den svenska landsortspressen. Och lite till…

Anm. Denna text har också publicerats på: www.facebook.com/robert.rosen1

Publicerat

av