När avgår Magdalena Andersson (s)?

(Politik)

När avgår partiledaren Magdalena Andersson (s)? Snart tror jag. Hon syns, hörs och märks ju knappt. Och när hon gör det så går det åt pipan, som nyligen i hennes teatraliska försvar för den nu idag förskjutne riksdagsledamoten Jamal El-Haj som partiet tröttnat på sedan han gjort bort sig gång på gång.
Första gången jag hörde Magdalena Andersson tala var för många år sedan. Då var hon statssekreterare, i finansdepartementet om jag inte minns fel.
Som sådan gästade hon organisationen Styrelseakademien där jag hamnat av någon anledning jag inte minns.
Jag, och hela publiken, blev bländade av hennes tal. Klokt, frimodigt och framsynt med humor och kloka pragmatiska partiöverskridande synpunkter. Alla där anade nog vilken talang hon var.
Sedan blev hon mycket riktigt partiledare och regeringschef. Hon får väl sägas ha lyckats ganska väl, oavsett var man själv står ideologiskt. Som att hon tog det historiska steget mot ett medlemskap i Nato efter decenniers hyckleri om den svenska neutraliteten.
Men sedan? Oppositionsrollen är verkligen inte hennes grej. Lika lite som det var för Göran Persson och Olof Palme med flera tidigare partiledare (s).
De tycks alla som absolut viktigaste mål ha haft att verka för att Socialdemokraterna har regeringsmakten. Alltid! Lite tillspetsat således inte vad som är bäst för Sverige, utan för partiet. Makten! Flera av dem har själva sagt det i olika intervjuer.
Därmed blir de också usla partiledare när de hamnar i opposition. De trivs inte där. De fungerar inte där. De vill inte vara där.
Därmed kan man med visst fog säga att moderaternas största tillgång för närvarande är Magdalena Andersson. Ulf Kristersson (m) framstår häpnadsväckande nog alltmer som en statsman med sin lugna framtoning jämfört med Anderssons överspända och misslyckade agerande, som med sin konstlade show i riksdagen när hon satsade allt på att försvara Jamal El-Haj
Det är onekligen ovisst vilka som ska ha de ledande rollerna i de kommande valen, både i USA och Sverige.
Biden är säkert på väg ut, kanske till förmån för sin vicepresident Kamela Harris. Och Magdalena Andersson i Sverige, förhoppningsvis till förmån för Mikael Damberg. Men för allt i världen inte för Morgan Johansson, hoppas jag!

Anm. Texten publiceras även på min sida på Facebook.
Skickat från Outlook för Android

Publicerat

av