Mattson leder debatten om yttrandefriheten

Det är intressant att se att det numera är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som leder debatten i Sverige om tryck- och yttrandefriheten. Under den senaste veckan har han skrivit krönika på krönika om saken, senast en utmärkt text i dag om justitieminister Beatrice Asks tokiga förslag om att urholka offentlighetsprincipen.

Det gör ministern trots förödande kritik mot en ändring från bland annat förre justitiekanslern Göran Lambertz. Och detta tar Thomas Mattsson på ett utmärkt sett upp i sin artikel.
Jag skrev också om saken förra veckan här på denna blogg, men på de flesta debatt- och ledarsidor har saken inte diskuterats. Tyvärr.

De här angreppen från politiskt håll mot tryck- och yttrandefriheten sker oupphörligen i form av konstiga motioner i riksdagen och lagförlag från regeringen. Dessvärre är det lätt att glömma tidigare förslag och beslut.
Ändå är det inte länge sedan debatten formligen exploderade både i bloggvärlden och på tidningarnas ledarsidor om Bodströmsamhället, FRA-lagen och jakten på fildelare, frågor som på något sätt allvarligt har lett till politiska beslut som urholkar grundläggande rättigheter för medborgarna i vår demokrati.

Därför är det utmärkt att en framträdande publicist som Thomas Mattsson i en av landets största tidningar tar täten i en debatt där annars många publicister ligger lågt.
För vem ska driva debatten om tryck- och yttrandefriheten om inte publicisterna gör det?

Publicerat

av