Märklig dom mot Expressens utgivare

(Medier, tryckfriheten och klimataktivister)

Expressens chefredaktör Klas Granström har dömts för förtal i en märklig dom av Stockholms tingsrätt. Den tänker Granström klokt nog överklaga. Hur juryn och domarna kan få det till förtal är obegripligt.
Tryckfrihetsmål avgörs på ett annorlunda sätt än andra rättegångar i Sverige. Skuldfrågan avgörs av en jury, precis som vi kan se i amerikanska tv-serier, ni vet när juryns ordförande reser sig och säger ”guilty” eller ”not guilty”, skyldig eller oskyldig.
Om juryn anser att den åtalade ansvarige utgivaren är oskyldig så är saken ur världen. Om juryn vill fälla utgivaren tar tre domare däremot över och kan välja att fria eller fälla.
Denna ordning har skapats för att det ska vara svårt att få en utgivare fälld i ett tryckfrihetsmål. Vår rätt att publicera har värderats högre än den enskildes intressen i sammanhanget.
Åtalade utgivare ska också hellre frias än fällas. Artiklar som innehåller förtal kan därför frias, till exempel om det utifrån omständigheterna ändå varit försvarbart att publicera.
I det här fallet var det en klimataktivist som väckte ett enskilt åtal mot Granström, alltså inte som normalt samhället genom riksåklagaren, den ende åklagaren som får åtala utgivare.
Klimataktivisten hade satt sig med andra på E4 för att hindra trafiken. De lyftes bort av poliser. Aktivisten åtalades senare för tilltaget.
Då åtalades han även för våldsamt motstånd i en liknande situation vid ett annat tillfälle. Expressen läste åtalet och publicerade texten om saken runt en vecka senare. Åtalet om våldsamt motstånd nämndes då i en faktaruta.
När texten publicerades hade åklagaren ovanligt nog ångrat sig och lagt ner åtalet om våldsamt motstånd. Det kunde naturligt nog inte Expressens reporter veta om och faktarutan innehöll således ett sakfel.
Aktivisten åtalade utgivaren Klas Granström för grovt förtal vilket skulle gett fängelse, men det gick inte domstolen med på. Han dömdes i stället för förtal och 40 dagsböter, totalt 40.000 kronor.
Domstolen hade i övrigt ingen kritik mot Expressens artikel. Den fann det försvarligt och rätt att skriva om aktivisten och att han var namngiven.
Om man demonstrerar på öppen gata måste man räkna med att komma i tidningen med bild och namn. Jämför med Greta Thunberg!
En del utgivare väljer ändå ibland att anonymisera fotbollshulliganer, nazister och aktivister som demonstrerar offentligt. Jag gjorde det aldrig som utgivare för Gefle Dagblad. Den som agerar i offentligheten måste räkna med att komma på bild i tidningar och tv.
Aktivisten krävde ett skadestånd av Expressen, men det gick inte domstolen med på. Parterna får dessutom betala sina egna rättegångskostnader vilket aktivisten nu är upprörd över.
Klas Granström och Expressen ska överklaga domen och det gör de rätt i. Det är ofattbart att ett sakfel med en begriplig förklaring kan ses som förtal av en jury och professionella domare. En rättelse i tidningen hade räckt.
Domen är illavarslande om den är ett tecken på att jurister är benägna att skärpa sin syn på förtal i tryckfrihetsmål som detta. Vi har ett bra pressetiskt system med Allmänhetens Medieombudsman, MO, och Mediernas Etiknämnd som kan fälla en tidning och dess utgivare I en etisk prövning.
Utöver detta är det enligt min mening smått stötande att en aktivist kräver millimeterrättvisa för sig själv. Detta samtidigt som vederbörande utan betänkligheter sätter sig i vägen för trafiken på E4 och därmed riskerar livet för andra om ambulanser och polisbilar fastnar i köerna de skapar. En ambulans under utryckning hindrades av aktivisterna vid detta tillfälle.
Fällande domar i tryckfrihetsmål är ovanliga. Domar som satt utgivare bakom galler är extremt ovanliga.
Min farfar Gustav Rosén är en av få ansvariga utgivare I Sverige som dömts till fängelse. Då var han chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, VK, som hade skrivit något om att landsfogden, dåtidens polischef, var en skurk.
Förmodligen hade tidningen rätt, men farfar fick krypa in i kurran. Genom detta blev han folkhjälte på kuppen och möttes av flera tusen människor då han släpptes ut ur fängelset i Umeå! Men det är en helt annan historia.

Anm. Transparens, jag känner Klas Granström ytligt sedan jag hade ett konsultuppdrag på Expressen
Texten publiceras också på min blogg www.utkik.se
Korrigerad och kompletterad 27.3 kl 14.10, 28.3 kl 01.33 och kl 14.22

Publicerat

av