Lena K Samuelsson lämnar Aftonbladet

(Medier, uppdaterad)

Lena K Samuelsson slutar enligt Dagens Media, DM, som chefredaktör och vd på Aftonbladet.- Jag vill ge mig själv ett friare yrkesliv, säger hon till DM.
Det är verkligen få medieledare som mött så stora utmaningar som Lena K Samuelsson, oftast kallad Lena K. Hon var under 12 år publisher, alltså chefredaktör, ansvarig utgivare och vd på Svenska Dagbladet, SvD. Och dessförinnan redaktionschef på just Aftonbladet.
På SvD kunde man tro att hon satt i en fridens boning, men SvD är en underdog ekonomiskt jämfört med välmående Dagens Nyheter, DN. Det ställer stora krav på chefen.
SvD har alltid varit beroende av presstöd, numera kallat mediestödet. Det har skapat märkliga situationer för tidningen under årens lopp. Tidigare har en direktör, som Gunnar Strömblad och en chefredaktör, som Mats Svegfors, varit anhängare av presstöd när SvD länge var den tidningen som fick mest av skattebetalarna, till sist runt 60 miljoner per år om jag minns rätt.
Detta samtidigt som framlidne politiske chefredaktören Mats Johansson (m), var en ideologisk motståndare till presstödet!
Den situationen på tidningen (m) kan inte alltid ha varit enkel att hantera för de inblandade, men Lena K hanterade alla problem hos sin underdog skickligt, utan åthävor. Främst genom att beslutsamt ta täten för ett genomgripande och framgångsrikt förändringsarbete.
Om jag inte tar fel på tidpunkt och åtgärder så var nog en bärande tanke att byta läsare, från pensionärer på Östermalm till ungdom, från stel till pigg och självklart samtidigt från papper till digital. Och gärna från fattig till rik.
Hon har jobbat i en mängd olika roller inom Schibsted sedan 2001. På SvD i 12 år, på Aftonbladet i tio år först som redaktionschef och nu senast som publisher. Dessutom på 20 Minuten i Tyskland i ett år, i styrelsen för Schibsted, koncerndirektör och Gud vet vad, hennes cv är lång…
Därför var det säkert ett enkelt beslut för Schibsted att be henne att 2018 återvända till sargade Aftonbladet ta över då taket höll på att blåsa av SvD:s systertidning
Det var när den framgångsrika och likaledes rutinerade företrädaren Sofia Olsson Olsén fick nog och avgick. Detta sedan orkanvindar dragit genom huset i form av motsättningarna kring det feministiska manifestet ”Dokument 2,0” och #metoo- rörelsen.
Efter alla framgångsrika år plågades hela huset av angrepp, motsättningar och tårar. Tidningen var nere på knä och var nog nära knockout, men den räddades av gonggongen när Lena K tog över.
Hon började bygga upp den skakade organisationen. Lugnt och målmedvetet. Utan åthävor! Diskret, precis som jag uppfattar henne som person. Det är Mediehistoria!
Hon är väl värd att ”lugna ner arbetslivet”, men jag anar att hon snart kommer att synas i nya viktiga sammanhang.

Anm. Publicerad 30.1 kl 11.45 ca. Uppdaterad 30.1 kl 15.45.
Transparens. Jag känner samtliga nämnda i texten.
(Publicerad även på min sida på Facebook)

Skickat från Outlook för Android

Publicerat

av