Jens Stoltenberg är Sveriges bästa vän

Jens Stoltenberg är en fantastisk skicklig generalsekreterare för Nato, en stor Sverigevän och en mycket klok politiker. Det visade han inte minst i kväll med sina raka, integritetsfyllda, tuffa och kloka kommentarer i SVT Aktuellt då Sveriges flagga hissades hos Nato.
Han kommer att bli mycket svår att ersätta för Nato. Sverige måste uppmärksamma och hylla honom rejält när han avgår i år.
Han symboliserar på sitt sätt det utmärkta, men faktiskt rätt okända, samarbetet mellan Norge och Sverige under andra världskriget. Sverige odlade då fortfarande sitt hyckleri om vår påstådda ”alliansfrihet,” men samarbetade dessbättre i själva verket rejält med de allierade och frihetskämparna i Norge, ockuperat av tyskarna.
Sverige arrangerade till exempel utbildningar för norska flyktingar från Norge.  Många utbildades för att ingå i norska polistrupper som skulle sättas in i Norge när det blev dags. Många norska soldater och andra flydde över gränsen och togs om hand av svenska myndigheter.
Det utmynnade I att Sverige efter freden fick en nationalgåva från Norge, nämligen Voksenåsen ovanför välkända Holmenkollen.
Voksenåsen är numera ett femstjärnigt hotell med en konferensanläggning. Anläggningen ägs av den svenska staten.
Voksenåsen överlämnades 1955 av Norges statsminister Einar Gerhardsen (S) till hans svenska kollega Tage Erlander (S), runt tio år efter krigsslutet. Min pappa NG Rosén var på plars eftersom han under kriget var statssekreterare under försvarsministet Per Edvin Sköld (S). På den tiden var regeringarnas statssekreterare helt opolitiska. Dag Hammarskjöld var under samma tid också opolitisk statssekreterare.
Runt 1985 reste min senare bortgångna hustru Lena och jag runt från norr till söder i Norge med min pappa, då änkeman och närmare 80 år gammal. Då tog vi in på Voksenåsen. Det kan rekommenderas! Väldigt fint, trevligt och nära till både Holmenkollen och Nordmarka med sin fjällika natur.
Där finns det runt 45 mil skidspår, hytter att hyra, badsjöar och cykelstigar. Och många norrmän på tur under helger; de kan ta tricken dit från centrum i Oslo.nästan ända upp till Voksenåsen och Nordmarka.
Nu känns det som cirkeln sluts när Jens Stoltenberg har fört Sverige in i Nato. Detta sedan vi i princip svek krigshärjade Danmark och Norge då dessa länder anslöt sig till Nato efter kriget.
Vi valde att att stå utanför I tron att vår ”neutralitet” dög som skydd. Nu vet vi bättre och finns med i alliansen, mycket tack vare Jens Stoltenberg.

Anm Texten är också publicerad på min sida på Facebook.

Publicerat

av