Expressens redaktionschef Magnus Alselind slutar

Magnus Alselind slutar som Expressens redaktionschef. Han är en av landets mest drivna och rutinerade journalister. Med hans avgång darrar historiens vingslag på Expressen. 

Det gjorde de lite även på Gefle Dagblad, GD, när han började som journalist där 1990 och slutade fyra år senare. Han märktes verkligen som en ung och hungrig reporter.

Alselind är en av de viktigaste personerna bakom Expressens förvandling från en tabloid på papper till en ledande nyhetsfabrik dygnet runt i alla kanaler. Han har varit med på hela den resan.

Han berättade idag om sitt beslut på ”Lägg ut”, Expressens nyhetspodd som görs av honom och biträdande chefredaktören Karin Olsson. Han la också ut nyheten på Twitter.


Magnus Alselind har en nyhetskänsla som få, han är en suverän nyhetsjournalist och har haft det tunga, säkert smått självutplånande uppdraget, i närmare 17 år! Han tillträdde dagen före julafton 2006.
På Expressen har han varit totalt 25 år och därmed tjänstgjort under en rad olika chefredaktörer. Tidigare var han bland annat sportchef, nyhetschef på sporten, korre i London två år och i New York ett år. 


Redan att på sådana uppdrag klarat att bli kvar på en ledande position under en rad chefredaktörer i en krävande nyhetsorganisation är en merit! Andra nyhetschefer och chefredaktörer har kommit och gått.


Aftonbladet har, enligt Magnus själv i podden, haft 11 redaktionschefer sedan han själv fick samma uppdrag. Han trodde själv han bar tidsrekordet på Expressen som redaktionschef, men upptäckte att legendariska Sigge Ågren hade jobbet i 19 år!


Ågren träffade jag faktiskt runt 1966 då han bjöd mig och dåvarande riksredaktören Olle Blid på lunch på anrika CH i Gävle. Ågren erbjöd mig jobbet i Gävle efter Olle Blid som skulle börja på redaktionen i Stockholm. Vi hade ett trevligt samtal, men Sigge Ågren hade egentligen bara en enda fråga:

-Vet du vad en stingpinne är för något?

-Javisst, den ska ungar ha på cykeln med en liten vimpel och det är Expressens grej.

-Bra Robert, man måste hänga med. Du får jobbet!


Kort därefter hoppade jag ändå av då jag upptäckte att de dåvarande riksredaktörererna jobbade mest med sport och det var inte min grej. Däremot extraknäckte jag, med Gefle Dagblads tillstånd (!), därefter flera år som sommarvikarie åt Owe Thoresson som fick jobbet. 


Senare inledde Magnus Alselind sin lysande karriär som journalist – på Gefle Dagblad! Om jag minns rätt gick han upp till den lika legendariske sportchefen Keb Eriksson och frågade om han kunde få jobb. Det fick han, tack och lov!
Han har också jobbat på saliga Nya Norrland och Vestmanlands Läns Tidning, VLT, innan han började på Expressen 1997.


Nu jobbar han en vecka till som redaktionschef innan han lämnar ansvaret och nyhetshetsen på Expressen. Dessbättre fortsätter han som skribent i Expressen, men då genom ett eget bolag.

Bolaget Magnus Alselind AB registrerades 2022 och ska enligt bolagsordningen:

”bedriva verksamhet inom områdena journalistik, media, föreläsningar, författarverksamhet, information och ledarskap samt tävlingsverksamhet och handel med hästar, samt därmed förenlig verksamhet.”

Det ska bli intressant att följa honom i den verksamheten.

Publicerat

av