Därför är negativa nyheter roligare än positiva.

Det negativa har ett övertag på det positiva i människors läggning. Det påmindes jag om på årets Bokmässa. 

Detta eftersom sökandet efter det positiva återkom i flera seminarier och diskussioner rörande journalistik och medier.

Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur världen ser ut med krig, mord, sprängningar och inflation när fan och hans farmor stormar fram och sabbar vår idyll.

Nu var det få som kallade det för positiva nyheter på mässan, utan snarare om det för branschen aktuella begreppet konstruktiv journalistik. 

I den ligger idén om att balansera vår svarta nyhetsvardag mot en framtidsinriktad journalistik. 

Alltså, nyheter där medier sökt och ger utrymme om goda idéer, initiativ och lösningar. Om detta handlade ett seminarium med förre kulturministern Jeanette Gustafsdotter (s) som en utmärkt moderator. Thomas Mattsson senior rådgivare inom Bonnier var också med. Liksom Anne Lagercrantz, vice vd på SVT och sedan länge en varm förespråkare för konstruktiv journalistik.

Intressant resonemang, men också svårt. Det största problemet är nog inte att få fram den goda nyheten, utan snarare, som det sades, att få någon att ens läsa, lyssna eller titta på den.

Varför i jösse är det då så? Frågan berördes på flera seminarier, i monterprogram och, om jag minns rätt, även lite under en intressant debatt om mediernas framtid. I så fall med vinkeln om ett positivare anslag kan ha betydelse för tidningarnas affärsmodeller eller ej.

Den debatten ordnades utanför Bokmässan av Publicistklubben Väst på etablissemanget Pustervik med bland andra Johan Hansson, vd på Stampen. Även här var Thomas Mattson med. DN:s Lars Näslund ställde frågorna.

Ni har redan fått mitt svar i ingressen om det negativas övertag. Vem vill läsa om att Volvo tillverkar bilar som vanligt? Eller att SJ:s tåg går i tid? Eller att alla politiker sköter sig exemplariskt? 

I människans läggning ligger nog att det är intressantare med det oväntade, negativa och dramatiska. Som strejker på Volvo, svåra tågförseningar,  politiker som gör bort sig och annat vi vill skvallra om. 

Bortsett från detta var det intressant, och positivt, (!) att lyssna på pensionären Jan Guillou som avslappnat berättade om sitt liv vid framför sin skrivmaskin. I år deltog han i färre arrangemang jämfört med tidigare mässor då han sågs springande mellan mängder av seminarier och paneler där arrangörerna drog i honom. 

Nu sa han att han numera kan göra som han vill även om han också planerar nya texter Plötsligt satt han också i publiken för att lyssna på journalisten och författaren Peter Kadhammar, Aftonbladet. Sådant tror jag aldrig jag sett honom hinna kosta på sig att göra på Bokmässan.

Den utmärkt kunnige stilisten Peter Kadhammar intervjuades då av Aftonbladets Martin Schori om sin senaste uppmärksammade bok Maos Hibiskus, till formen ovanligt nog för honom en kriminalroman, men till innehållet kunnigt om vad som hände med de gamla revolutionärerna inom vänstern. Få kan ämnet så bra som Kadhammar med egna erfarenheter från barrikaderna i sin ungdom.

Aktivister fanns också med i ett seminarium med Expressens Karin Olsson och bland andra artisten Little Jinder om huruvida demonstranter gör rätt eller ej då de härjar om våtmarker och limmar fast sig på vägar. Där fick paneldeltagarna frågan om de skulle bli upprörda över om aktivister förstörde något konstverk, till exempel en viss tavla på Nationalmuseum.

Ingen kom på något, men själv tänkte jag direkt på Carl Fredrik Reutersvärds skulptur revolver med knut, ”Non-violence med en ihopknycklad pipa. Om någon rätade ut den skulle jag bli förbannad…

Nåväl, därtill en rad bra monterprogran , inte minst Jägarförbundets provsmakning av dovhjort, älg och vildsvin, en höjdare, särskilt som alla mässans matställen (tror jag) erbjöd endast vegetariska alternativ. 

Gott, men nog saknade jag hamburgare, korv och mackor med leverpastej. Och framför allt vill jag allt bestämma själv vad jag sätter i mig, även på Bokmässan med sitt matmonopol

Bäst av allt var som vanligt alla möten med kolleger och andra. Ser fram emot nästa Bokmässa. 

Anm. Texten har också publicerats på Min sida på Facebook.

Publicerat

av