Dala-Demokraten blir tredagstidning

(Medier, uppdaterad)

Dala-Demokraten, DD,  drar ner utgivningen. Det skriver Jens Runnberg på X, fd Twitter:
”FLASH! Dala-Demokraten drar om en månad ned utgivningen till tre dagar i veckan för papperstidningen och fyra dagar i veckan för E-tidningen. En tråkig utveckling och fler dagstidningar kommer att följa exemplet, gissar jag.”
Ännu så länge har varken DD eller Dalarnas Tidningar publicerat nyheten klockan 15.12 idag  den 31 januari,⁶ så vitt jag kan se.
Jens Runnberg finns dock mitt  i stormens öga i Falun, djupt förankrad i Faluns medievärld. Han vet säkert vad han skriver. Ett snarlikt meddelande av honom låg ute på Facebook en stund, men försvann.
Så sent som igår beklagade en läsare i en  insändare i DD att tidningens kulturbevakning organiseras om.  
Fredrika Hillervik, ansvarig utgivare och redaktionschef på Dala-Demokraten, svarade direkt och förklarade tidningens svåra situation, men berörde inte dagens onekligen mer dramatiska nyhet för läsarna.
Idag vid 17-tiden har jag ännu inte sett någon bekräftelse på att Runnbergs uppgifter är korrekta. Om det inte är fel på nätet (eller mig…) så var det nog inte meningen att nyheten skulle läcka ut redan nu. Och att andra medier tvekar över om det Jens Runnberg uppger kan stämma. Ägaren Bonnier News Local nämner inte heller detta på sin sajt för pressmeddelanden
Medier är inte alltid världsmästare på att hantera nyheter om sig själva. När Mittmedia såldes läckte nyheten ut och blev ett scoop för min blogg Utkik se…
Dala-Demokraten är ju ganska speciell tidning med profilen Göran Greider som galjonsfigur. Det är en av de viktigaste röda tidningarna i Sverige sedan länge då både större och mindre s-tidningar försvunnit.
Tidningen hade tidigare Marita Ulvskog (s) som chefredaktör och utgivare under fyra år i början av 90-talet. Hon var då och även senare som statsråd en varm anhängare till presstödet och den ledande kritikern mot ägarkoncentrationen inom medierna Detta då den med dagens mått mätt var ytterst blygsam.
Då var tankar på tidningsfusioner och avancerade samarbeten otänkbara och jag var på olika sätt ofta i polemik med Ulvskog om detta. Senare kom Göran Greider fram till en modifierad syn på saken och föreslog i en krönika att DD skulle tas över av dåvarande Mittmedia. Han insåg redan då att DD inte skulle klara sig annars.
Det var samma dag som jag var moderator för en debatt arrangerad av Tidningsutgivarna, TU Då var Marita statsråd och med i panelen. När hon på plats där fick veta att Greider publicerat en krönika om detta blev hon mörk under ögonen
Nu ägs Dala-Demokraten av Bonnier News Local som också äger närmare ett 50-tal andra dagstidningar i Sverige, landets största medieföretag!

Anm. Uppdaterad fortlöpande under dagen.

Komplettering 1.2 kl 00.20 ca: Carl-Johan Bergman, redaktionell chef på Bonnier News Local, har nyss påpekat för mig att planerna för förändringen publicerades i DD i november förra året. Det har han rätt i och det borde ha nämnts av mig. Det var dock innan saken förvandlats och beslut tagits. Och med en ändrad tidsplan. Länk till den texten här:

https://www.dalademokraten.se/2023-11-13/satsning-pa-opinionssajt-nar-dala-demokraten-stoper-om-farre-men-storre-tidningar

Transparens: Jag känner ytligt Carl-Johan Bergman, Marita Ulvskog. Göran Greider har jag hälsat på en gång på Bokmässan.
Texten publiceras även på min sida på Facebook.

Publicerat

av