Charlotta Friborg hoppar av SVT för nytt toppjobb på SR

(Medier, public service, SVT, SR)

Sveriges Televisions toppchef Charlotta Friborg hoppar av och går till Sveriges Radio. Hoppsan! Somliga rekryteringar föder en undran över vad som händer. Detta är en sådan!
Först som sist; grattis till Charlotta Friborg SR:s vd Cilla Benkö och inte minst dess programdirektör Sofia Wadensjö Karén som stolt trumpetar ut nyheten om radiobolagets nya trofé.
Och därtill kanske även en medlidande tanke till SVT:s vd Hanna Stjärne och dess vice vd Anne Lagercrantz. Men bara kanske.
Varför det? Jo, det hela känns lite väl familjärt numera. Som en stillsam förflyttning runt middagsbordet. Eller kanske snarare lite konstlat, som blängandet på varandra i Robinson eller Farmen. Vem ska örådet rösta ut och vem sitter säkert? Vilka pakter finns det?
Först som sist, det handlar om mycket skickliga proffs för de största medierna vi har I Sverige, SR och SVT. Skickliga, rutinerade och drivande publicister. Längre än vart de nått i sina karriärer kan man nästan inte komma.
Ändå känns det hela lite väl internt, en familjär ”topprekrytering” till där fyndet hittas på andra sidan matbordet. Synbarligen en extern rekrytering, men väldigt nära en intern variant.
Jag har själv som headhunter varit anlitad för rekryteringen av Hanna Stjärne och Charlotta Friborg till tidigare jobb i mediebranschen. Det var för många år sedan då de snarare kunde ses som för allmänheten tämligen okända, men ändå avancerade talanger i branschen.
Hanna Stjärne hade ett bra jobb i ledningsgruppen för – Sveriges Radio! Men undanskymt jämfört med vd-jobbet som då då gått till Cilla Benkö, sannolikt till ambitiösa Stjärnes besvikelse.
Mitt bolag Utkik Media hade anlitats av Upsala Nya Tidning UNT, och huvudägaren NTM:s koncernchef Lennart Foss för uppdraget att hitta en ny chefredaktör, utgivare och vd efter avgående Lars Nilsson.
Det blev efter en lång process Hanna Stjärne som tills dess aldrig hade jobbat på en tidning. Det gick så vitt jag vet bra.
Något år dessförinnan hade jag fått samma uppdrag av Corren I Linköping som sökte ny publisher, det vill säga samma tre roller som på UNT, efter avgående Ola Sigvardsson som blev ny pressombudsman.
Det blev också en lång process. Jag hade, som oftast för mina uppdrag, ett hundratal personer på den första mycket breda listan av namnförslag. Efter genomarbetning fanns det som vanligt kanske fem eller sex tänkbara kandidater kvar innan vi börjat kontakta några av dem. Charlotta Friborg var en av dessa och jobbade då som seniorkonsult på Graylings.
När jag kontaktade henne första gången satt hon lätt uttråkad och skrev på någon konsultrapport till regeringskansliet. Detta sedan hon lämnat ett bra jobb i ledningsgruppen på DN där nye chefen Gunilla Herlitz dumpat en bunt chefer för att bygga sitt eget lag.
Corren fick sin nya publisher som lyckades utomordentligt väl, inte minst som uppmärksammad utgivare i sin tuffa publicistiska hållning mot kriminella element.
Trots dessa busar ändå frid och fröjd på Corren och UNT. Tills SVT plötsligt rekryterade Hanna Stjärne som ny vd! NTM flyttade då helt enkelt Friborg från Corren, som NTM också äger, till samma jobb på UNT.
Frid och fröjd igen ända tills Hanna Stjärne plötsligt snodde sin efterträdare Charlotta Friborg från UNT till ett toppjobb på SVT. Det jobb som hon nu lämnar för att bli chef för Sveriges Radios nya riksdivision med en stor del av bolagets produktion och 400 anställda !
Och stackars hårt prövade UNT då, vad hände där efter Charlotta Friborg? Jo, tidningen fick en utmärkt publisher i form av Kalle Sandhammar. Även då var jag med på ett hörn i NTM:s internrekrytering då Sandhammar hämtades från Norrländska Socialdemokraten, NSD.
Nyligen har även Kalle Sandhammar slutat på UNT och i stället blivit ny vd för – Utbildningsradion, UR! Efter vem? Jo, Sofia Wadensjö Karén som nu är programdirektör på SR och som just nu rekryterat Charlotta Friborg…
UNT har därefter gjort en mycket klok extern rekrytering och fått Johanna ,”Kappen” Odlander som ny chef. Hon rekryterades från Expressen där hon gjort en gedigen intern karriär.
På SR har för övrigt vd Cilla Benkö nyligen rekryterat Sofia Wadensjö Karén som programdirektör. Och var hittade Benkö henne? Jo, på Utbildningsradion, UR.
Lite cirkus över alltihop, javisst. Men mediebranschen är liten i Sverige och nu har den på sitt sätt blivit ännu mindre när alla dagstidningar ägs av några få stora koncerner vid sidan om likaså stora public service, SVT, SR och UR som alla har samma ägare i form av staten genom en stiftelse.
Antalet arbetsgivare inom medierna är således numera i realiteten mycket få. Och de stora tidningskoncernerna hämtar numera ofta sina nya chefer internt.
Varför Charlotta Friborg väljer att lämna toppjobbet som programchef för SVT:s riksnyheter med Aktuellt och Rapport vet hon naturligtvis bara själv. Men SVT är rätt hårt pressat nu i flera avseenden, ekonomiskt och med både intern och extern kritik.
Ledningsgruppen har också ändrats under Hanna Stärne, senast då Jan Helin i oenighet med Hanna Stjärne slutade och gick till Bonnier News.
Anne Lagercrantz lyftes samtidigt internt till en nyinrättade tjänst som vice vd för Sveriges Television.
Sådant kan leda till att andra i huset omprövar sin situation och drar vidare. Som när Hanna Stjärne lämnade SR och gick till UNT.
Självklart finns det all anledning i detta sammanhang att fundera på ett par saker, dels över hur det egentligen står till inom SVT, dels vad utvecklingen innebär för kvaliteten på utbudet från medierna i allmänhet och från public service i synnerhet. Det får dock bli en annan gång.

Anm. Transparens, jag känner alla nämnda utom Benkö och Herliz.
Texten publiceras också på min sida på Facebook.
Korrigerad och mindre uppdatering 13.2 kl 17.30

Publicerat

av