Bravo TV4 , Säpo och Petra Lundh!

( Medier, polisen, politik)

Nyss såg jag som alltid ”Efter fem” i TV4. Det var ovanligt bra, särskilt för intervjun med presstalesmannen Fredrik Hultgren-Friberg på Säpo!
För det första för att han var ovanligt kunnig, säker och informativ jämfört med de flesta så kallade presstalesmännen inom polisen idag. För det andra för att TV4 äntligen redovisade hans namnrad länge och tydligt.
Förstår inte varför alla tv-kanaler är så snåla med namnrader i alla typer av program. Alla, för att inte säga få, ser vare sig nyhetsprogram eller nöjesprogram från början.
Polisens presstalesmän fanns inte när jag var polisreporter på 60- och 70-talet. Då snackade man som reporter direkt med cheferna för kriminalens olika ”rotlar” för våldsbrott, stölder och bedrägerier med flera. Eller direkt med den enskilde utredaren.
Då fick man som reporter kunnig information av de direkt ansvariga polismännen. Det är en ordning som bör återinföras.
Domstolarna har ju gjort tvärtom och uppmanar landets domare att förklara sina beslut i intervjuer med medier. Alldeles utmärkt!
Polisens förste presschef var Curt Falkenstam, legendarisk polisreporter på Svenska Dagbladet. Han fick jobbet på Rikspolisstyrelsen när polisen förstatligades.
Honom lärde jag känna då jag som 15-åring var vaktmästare på SvD. En vänlig man mot mig. Han satt där och rökte på sin pipa och konkurrerade med sin kollega Massi Svensson på DN.
Polisens relation och informtion till allmänheten är en viktig fråga i en tid när kriminella tar för sig, vinner terräng och nästan framstår som normal verksamhet. Det är det inte!
Varför i jösse namn förgyller polis och medier de kriminella med gulliga smeknamn som ”Foxtrot” eller ”Jordgubben” som de gett sig själva? Och tala om skurkar som ”framstående” eller ”viktiga” personer i ligorna? Och varför benämns dessa som ”nätverk”?
Det är stötande och helt fel ordval i sammanhanget. Det handlar ju om ligor! Gäng! Gangsters! Skurkar! Mördare!
Nätverk är viktiga i samhället, i politik och affärslivet. För journalister och många andra. Ligor och gäng är farliga. Medierna och polisen måste tänka på hur de benämner dessa livsfarliga förbrytare i intervjuer och artiklar.
Därvidlag verkar Säpos presstalesman Fredrik Hultgren-Friberg vara en klok person. Det illustreras också av att han till skillnad från de flesta av sina kolleger klär sig i en vanlig skjorta.
Andra presstalesmän för polisen har på sina pressbilder ofta uniformsliknande skjortor i tv, troligen för att de vill uppfattas som polismän. Vilket de i regel inte är. De flesta är civilanställda. De som är polismän har uniform.
Inte heller polischefer i den juridiska karriären utan traditionell polisutbildning är poliser i vanlig mening. Men en del av dem har gärna burit uniform eller på andra sätt försökt framstå som fullvärdiga poliser.
Detta faktum berörde och kritiserade jag i min prisbelönta dokumentärroman Passet om polisens vardag på 70-talet då jag var polisreporter.
Ett av mina exempel var bland annat dåvarande länspolismästaren Christer Horn Af Rantzien i Gävle som gjorde bort sig då han fick för sig att en lokalt känd och populär berusad A-lagare, Mårtsbo-Slim, skulle omhändertas.
Det gick åt helvete och riktiga poliser skämdes.När min bok hade kommit ut uppmärksammades den av juridiska fakulteten vid Lunds Universitet. Jag bjöds in och fick tala om detta för en publik med blivande polismästare!
De flesta av dem är möjligen polischefer idag, kanske i uniform trots att de bara har en begränsad utbildning om vad man som polis gör om de plötsligt råkar hamna till exempel mitt i ett väpnat rån.
Under 80-talet mördades Olof Palme. Då utsåg den enbart juridiskt utbildade polismästaren Hans Holmér sig själv till spaningsledare. Och det gick som många äldre kanske minns också käpprätt åt helvete.
När Anders Thornberg utnämndes till rikspolischef blev jag glad. Äntligen en rikspolischef som var ”riktig” polis med rätt utbildning och erfarenhet av att ”blada” i regn och kyla (i vart fall förr i tiden polisjargong för fotpatrullering) och andra basala kunskaper.
Men säg den glädje som varar; det gick också åt helvete med den hittills värsta skandalen någonsin för polisen med turerna kring Thornbergs kollega Mats Löfving. Anders Thornberg ställdes aldrig till ansvar, men fick traditionsenligt sparken genom att utses till landshövding!
Jag hoppas och tror att vår nya rikspolischef Petra Lundh lyckas med sitt svåra uppdrag. Bra och klokt att hon i vart fall hittills inte bär uniform. Hon är ju generaldirektör för polisen, inte polis. Hoppas hon ser till att fler poliser börjar ”blada”.

PS
Nyheten om kiss-jeansen kunde ni väl skippat, TV4. Fy fan! Och varför alltid dösnacka om en massa strunt först kl 17.00. Börja med Nyheter. Nyhetstider är heliga. Punkt!

Anm. Publiceras även på min sida på Facebook.

Publicerat

av