Äntligen Nato och slut på hyckleriet om vår neutralitet

Nu är vi äntligen medlemmar i Nato. Det har jag önskat sedan jag lärde mig stava till Nato under femtiotalet. Däremot har jag aldrig trott att det skulle bli av, inte förrän det började diskuteras efter Rysslands invasion i Ukraina.
Självklart är det en historisk dag då vi överger vår alliansfrihet efter ett par hundra år. Vår identitet förändras, kanske även vår ädla självbild som fredens apostlar och världsförbättrare.
Både bilden av oss svenskar i världen och vår självbild har dock under närmare ett sekel naggats i kanten av det verkliga förhållandet, nämligen vårt välmotiverade spel under täcket med de allierade under världskriget och Nato därefter.
Vi har alltså i modern tid inte förhållit oss strikt alliansfritt och neutralt. Gudskelov! I andra sammanhang kallas det hyckleri när ledande enskilda politiker, debattörer, riksdagen, regeringen eller kungen hävdar en sanning som alla vet inte är korrekt. Och så har det varit, Sverige har i modern tid inte varit neutralt.
Så var det, men nu vänder vi blad efter känt föredöme. Den 7 mars 2024 blir en historisk dag för Sverige. Det kan Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) som initiativtagare, partiledare och statsministrar gemensamt känna en stolthet över att ha rott i hamn. Bra gjorts trots de mest egendomliga överraskande hinder längs vägen mot det viktiga målet.
Anm. Texten publiceras också på min sida på Facebook.

Publicerat

av