Ålderismen mot 55+ i medierna är pinsam


Journalistförbundets förre ordförande Jonas Nordling  har skrivit en jättebra artikel i tidningen Vi om diskrimineringen av äldre i arbetslivet, ålderismen.
Kopiera länken här: https://shorturl.at/cmrzW
I kommentarerna på Jonas sida på Facebook har många skrivit kommentarer om detta förhållande på arbetsmarknaden. De gick inte att dela dessa med texten. Min kommentar där återges nedan.

En mycket bra artikel av dig. Och förfärligt sann, dessvärre. Som headhunter har jag rekryterat runt 45 chefredaktörer och andra mediechefer, både yngre än 30 år och äldre än 60 år!  Åldern är helt ointressant,  rätt kompetens för uppdragsgivarens krav och situation är det viktiga.
Ändå ser det ut som det gör vilket är förfärligt. Av samma skäl får jag själv troligen inte fler rekryteringsuppdrag trots att jag fortfarande har järnkoll på branschens förmågor. Som till exempel dig… Men även på unga talanger och pigga 60+ som gärna skulle vilja jobba ett tag till.
En person som är både 60 eller 65+ kan vara rätt person för ett företag i ett visst läge. Det beror ju helt och hållet på företagets situation och önskemål, till exempel uppdragets längd.
Jag tar givetvis uppdrag om det råkar ramla in något, men i min ålder (79+!) får man tyvärr finna sig i att man fasas ut. Om man inte heter Biden eller Trump och blir president…
Men vem vet, någon uppdragsgivare kanske törs anlita även en äkta seniorkonsult?Jag jobbar i vilket fall som även pro bono med andra frågor än just  rekryteringar.
Numera  rekryteras det ju tyvärr dessutom sällan externt. Detta då medierna har så få koncerner som ägare.
Dessa rekryterar därtill oftast chefer internt av ekonomiska skäl. På så sätt har branschen blivit tråkigare för både företag och medarbetare. Viss risk för inavel i bolagen och färre möjligheter för dem som vill röra sig.
Därför är det kul och bra att Stampen nyligen rekryterade Sandra Bygdén Shameh externt från Mittmedias ÖA till jobbet som chefredaktör på Bohusläningen. Som I sin tur plockade Ingvar Näslund externt från VK Media till en storstilad comeback på ÖA.
Att en så kompetent person som du Jonas drabbas av ålderismen redan i din ålder är förskräckligt. Bra att du lyfter problemet i Vi. Jag har dig  högt upp i mina listor om det dyker upp något uppdrag…
Rekommenderar slutligen gärna till dig och andra högaktuella boken ”Bort med ålderismen” av Barbro Westerholm och Ingrid Kinne Lindgren.

PS Se även mitt svar till Jonas kommentar nedan.
Ds

Jonas Nordling
Robert Rosén Tack för pepp. Och som sagt, tryck på asterisken.

Robert Rosén
Jonas Nordling Oj, missade den. Jag är nog fan för gammal, ändå!
Jättebra, stort grattis till både dig, Senioren och SPF. Då har du förmodligen redan läst boken som SPF gett ut…

Anm.
Asterisken finns i Jonas artikel i länken.
Min text publiceras även på min sida på Facebook.
Transparens. Jag känner Jonas Nordling och Ingvar Näslund väl.

Publicerat

av